Tuesday, 26 February 2013

Dahlia and her sorry

Dahlia is now reaching 2 years old by this coming April 1st insya Allah. Budak bulat yang banyak cakap , banyak soal and banyak akal ni dah thousands of times kenakan mami and papa yang buatkan we all tak jadi nak marah lebih2..

Umur tak sampai 2 tahun, dah pandai amik hati, dah pandai tunjuk tak puas hati , dah pandai cakap (toddler talk) , pandai show emotions, and macam-macam lagi lah macam normal toddler yang lain would do.

Scene : I scolded her for not sitting quietly in the car. 

Mami : Dahlia, please sit properly, jatuh nanti..
Dahlia : *making that rebellious face* sambil cakap "aa nak" (tak nak) 
Mami : Please..you are a good girl kan..
Dahlia : *tepuk paha mami*
Mami : OK. Nanti kalau jatuh jangan cari Mami. *I turned away trying to ignore / not looking /talking to her*

She then started to be restless. Dia pandang I, I toleh kiri. Dia ikut kiri, I toleh kanan..After so many failed attempts trying to make eye contact with me..she finally gets an idea..idea yang tak terlintas in my mind she would do....

Dahlia : Mami...mami...huh..mami...huh..

I turned away and turned away but at a point I took a peep what was she trying to show me...Then...i said to my self, "bertuah punya budak"...

she put her index finger in her nostril!!!!! she knew we will ask her not to do so each time she does that...budak ni kan...she knew I would scold and talk to her..pi korek hidung pulak..

I sabar lagi..did not engage in talking to her..i toleh lagi kiri and kanan as her head followed..then...

Dahlia : Mami....huh...ni..mami..ni...

As I glanced back...*terkejut kali ke-2*

Mami : Hah..buat lah.. *ceh..tak berjaya tactic being silence aku!*

She threatened me by wanting to put her index finger in her mouth pula!!!!!!  Kononnya ugut nak makan taik hidung sendiri la tuh..ugut kat diri sendiri..tepah hape ntah..lawak pun ada..geram pun ada....Papa asked her to apologize...

In the end I gave in juga..(ibu mana yang boleh tahan..i cant ..hehehe..)..

Dahlia : owi mami..owie..
Mami : ;) muah ...mami sayang anak mami..lain kali dengar cakap tau..
Dahlia : tou..tou..(tau)
Dahlia : pain papa..pain..(plane papa)

*___________*

hmmmm...cepat je tukar topic!!!!

This sort of scene must have happened to you jugak kan ...and I believe you pun ada so many funny yet educational stories about your kids..Yes..Besar sungguh kuasa dan rahmat Allah swt..syukur alhamdulillah anak-anak kita semua growing up beautifully inside and out. Moga dicantikkan akhlak insan yang diamanahkan ini supaya boleh berjasa pada agama dunia dan akhirat...amin...


*Speaking of which, I saw a picture of my niece and nephews on facebook early today and rasa sangat kagum and bangga that my niece bertudung. Cantik sungguh. She is only 10? 11? Point is, salute to the parents yang berjaya bimbing her to wear a hijab at a very young age. Moga Najwa and adik2 jadi anak yang soleh/solehah and bertanggungjawab pada mami and baba :')

(fyi..they are not directly my sibling's children, they are my cousins)



Dahlia Helmi @ 1 yr 10 months plus



No comments: