Monday, 30 September 2013

Time is not gold anymore

Bismillahirahmanirahim...



Our long overdue raya picture... A photo, a very little moment spent for a life long memory insyaAllah..

"Dah besar lah Dahlia" , "Sekejap je lagi nak masuk 3 tahun dah Dahlia" "Cepatnya masa",

Dari kecil lagi kita semua sudah dibiasakan dengan peribahasa "Masa itu emas" ...hmmm..di zaman sekarang ini, I strongly feel masa itu lebih berharga dari emas sebenarnya. Nilai emas pada masa kini worth nothing to me now.

"Dahlia kat rumah selalu ke macam ni?" "Dahlia kat rumah selalu ke macam tu?" "U tak bagi vitamins XXX ke kat Dahlia?" "You tak itu ke?" " You tak ini ke?","Eee..you better jaga Dahlia betul-betul?"...goshhhh....please stop asking me what I do and what I dont do for my kid(s).

As a working-mother, I would give a defensive response when people talk about raising children the right way. About personalities of a child yang much depending on the upbringing routines by the parents. With all due respect,it is not an easy tasks when you got to juggle hats in a single day for every single day. 

p/s: Im not saying being a full time housewife is way more easier, but do put yourselves in the working moms' shoes too.We the working moms are an employee+housewife during the day, and a housewife during the night. So please dont judge me on how Im raising my kid(s). In between office hours pun we all do the groceries,hantar anak sekolah ,pick up anak sekolah...someitmes rushing balik rumah untuk rendam mihun lah, rendam baju lah...and after working hours, arrived home, basuh baju,sidai,lipat,vacuum,mop,masak dinner kemas prepare for tomorrow bagai..come to look at it, badan ini jarang sekali dapat goyang kaki bila sampai rumah....hendak tengok cerita hindustan di channel Astro jauh sekali..yang sudah di-record pun sudah berbulan-bulan tidak ditonton..

So please I rayu..dont judge me on how I jaga husband I, how Im raising my kid(s) and how I menjaga rumah tangga I. Don't tell me you are doing better than I do just because you have experienced it the other way. Terguris sangat hati when you kept commenting on everything that I do when it comes to raising dahlia and every single thing that we do.

Berat mata memandang, tetapi berat lagi hati yang merasa when you see your child(ren) are being raised in the hands of others. Jikalau dahulu, ramai anak-anak terpaksa dihantar ke rumah jagaan kerana keluarga yang makan gaji kurang berkemampuan, tetapi lain pula ceritanya sekarang. Keluarga yang makan gaji terpaksa menghantar anak-anak ke rumah jagaan selagi berkemampuan. 

So please I rayu..dont judge me on how Im raising my kid(s). Jangan katakan I lepas tangan just because Im sending her to the nursery. Please dont say I lebihkan harta dunia. You dont know us.

Nabi s.a.w kita bukan lah manusia yang kaya raya dengan harta benda dunia, tetapi baginda juga berusaha untuk menyediakan sesempurna untuk keluarga dan umatnya mengikut kemampuan bukan? Masa memang bukan emas bukan? * fikir lah dalam-dalam

Wallaualam...

Ingatlah,ujian Allah s.w.t datang dalam pelbagai bentuk. Ada yang dijadikan kaya raya untuk meguji supaya tidak menjadi riak. Ada yang dijadikan sederhana untuk menguji kesabaran..semuanya berlandaskan masa..

Jangan lah memberi nasihat dengan riak...nasihat seolah-olah mengajak semut kerdil terbang..berhati-hati lah dengan nasihat dan kata-kata...

So please,dont judge us on how we are raising our kid(s). My husband and I have our own goals for our child(ren) and we do have our own way of getting to the goals...

So please understand....you may look at time as gold, but time to me is not gold anymore.... you have had your time, now let us have ours...peacefully..

Mind your own time.



































1 comment:

Siroth said...

Jadi ganti saja masa itu BAKTI, Nilai Bakti jauh lebih besar berbanding emas. Nikmat bakti jauh membaiki Kalbu dari Emas merosak dasarnya kalbu itu

#happyBlogWalking