Wednesday, 6 November 2013

SGN : Day 1 : Arrival + Lunch Kampung Melayu + Benthan + Dinner

Bismillahirahmanirahim.....

The famous phrase, "picture speaks a thousand words".. hmm...rasanya for us, "pictures make us laugh sampai keluar air mata".. hehehe..thats the best description I could say when it comes to the 6 of us.

Im glad that our husbands gave us the green light for this vacay. Memang sangat over the moon okay. Trip in November, tetapi flight tickets bought sometimes in end August ..hotel confirmed in September, tickets printed in October...Sudah terpancar kegedikan disitu.

Ever since tickets were firmed, memang terkinja-kinja la kami para ibu waiting for the date. Almost every day we 'whatsapp' about the trip. Many questions addressed from each of us..bermacam-macam icon shared.. "Nak beli apa eh nanti?"...."Bestnya makan nanti"..."Berapa harga hotel?"..."sukaaaaa" ..."#ladies menari2#"..."tak tau la nak beli apa".."i tak de nak shopping sangat kot"...."USD500 cukup ke eh?" ....yang paling biasa ialah....."oii banyaknya msg...conclusion please" ...


Pictures of us upon arrival at the airport and at the hotel. Checked in 6 person in two rooms. 3 adults in each..harga for the extra person in a room cost us USD20 per night if Im not mistaken..Not bad la kot...the consolation is that the hotel is very near to the shopping market. And the room is lavishly spacious.*ok..not that lavishly but besar enough for even 4 person per room.


Some decent photos I would like to share. Yes..we have many not-so-decent photos of us that I segan-kucing to get it uploaded for the public. Cukup la sekadar yang ini..haha..if you could consider these as decent lah..

Our first stop was to the "Kampung Melayu" restaurant for lunch. Delicious dishes so far even after my several visits here. About 5 mins walk from our hotel.

Kampung Melayu Halal Restoran
31 Nguyen An Ninh St, (District 1), Ho Chi Minh City, Vietnam

We then marched to the Ben Than market next door. Walaupun muka masing-masing agak putih pucat when crossing the streets, tetapi happy faces mula terpancar di muka masing-masing bila approaching the market. Hati berdebar ntah tidak tau bagaimana hendak dikata..Senyum simpul yang kuat lenguh muka dibuat..Bahaya for me because I kalau excited, terasa macam nak terberak.

Melangkah saja masuk ke salah sebuah pintu utama, our friends yang accessories-freak sudah rambang mata. Datin pula sikit-sikit pesan "dalam ada banyak lagi kedai kalau dia tak bagi murah"."Focus..focus"..Datin faham perasan mereka.. ;p

So much of "i tak de nak shopping sangat kot". Shelly, u terkejut apa tu?

Some started with souvenirs,some bought cotton table cloth, I bought cotton quilt covers and few pieces of pajamas for Dahlia. Tetapi yang pasti,each of us bought at least 1 piece of cotton..Riuh jadinya kedai 399 ini.."haaa yang ni cantik.." .."I nak,I nak ni.".."Tak cantik lah macam pak jawa".."Ada lagi tak ni?".."Aku punya..aku punya"..."Model model..kasi besar..model model.."..."eeewww...geli lah, t*t*k dia terkena tangan aku" ..."tak cantik lah..macam wall paper"..."tak cantik la, macam ular tersepit"..."cantik tapi macam dinding bergerak"...and seperti biasa lah..sebelum kain ditpotong soalan yang biasa,"best friend price berapa?.."..ada astu tahap if I cant get to a mutual price, I would say.."kalau harga kawan mahal,harga musuh berapa?"

Huru hara gelak tawa...Mahunya tidak..sekejap kami tanya harga di dalam USD,sekejap di dalam RM,si Fura paling lawak, tatkala semua bertanya dalam these 2 currencies, dia selalunya bertanya dalam Dong dengan muka yang seolah-olah lost...Ended up kami semua juga tolong mendarab dan membahagi figures dalam kepala.., in the end, harga Ringgit juga yang berbaloi.....Si penjual hanya menunggu bayaran ...I think the locals are accustomed with these kind of questions and arguments since ramai sungguh Malaysian membeli belah di sana.

Biasa lah.Lama juga kami di dalam market itu ..Dari berdiri ke duduk ke bersandar kami memborong menawar....Dari cerah hingga gelap hingga hujan selebat alam cuaca..Dari kering ketiak sampai basah melekit ketiak..Dari wangi sampai kami sendiri tidak tahan dengan bau badan sendiri..Dari kekenyangan hingga lapar semula..


After 'sort-of-menyesal-tak-menyesal-tapi-happy-sangat-dapat-beli-murah' agenda ,we freshen up a little and had our dinner here called "Serai" . Again, not very far from our hotel, few minutes walk sahaja. Serai Restaurant ( along the way to Ben Than market from our hotel). The food was ok but was not as good as "Kampung Melayu"'s.Personally I will not come here again.

Next to this restaurant ada sebuah booth menjual telekung lycra. Seeing them very excited, Datin immediately say, "Makan dulu..focus focus..". Hmm..I guess Datin's words sudah tidak dapat masuk telinga sebab duit di poket masing-masing masih berkepuk. Masing-masing seolah-olah hilang lapar bila melihat telekung lycra yang pelbagai warna. Murah katanya, RM15 sepasang. Blue, pink, merah, merah bata, hijau katak, hijau pas, hitam, kelabu cair,kelabu taik anjing, semua sudah rambang mata..termasuk lah aku...Pening abang kelate,si penjual.hehehe..tiba-tiba..

One-of-us : u all pilih lah seorang satu..i belanja.
The rest : *terdiam*tekedu*tak-percaya*

Even dengan muka serious she said she is serious of belanja-ing us. Masih tidak percaya of her words tetapi di tangan masing-masing sudah ada telekung pilihan hati..sambil mengumpat seorang makcik tua yang duduk mencangkung sambil menayangkan kedua-dua buah betiknya..*pelaris agaknya :p *

Ok. 30 mins gone di booth itu. Tetapi..hati riang!!!!Tiba masanya to order our dinnah!!Sudah menjadi lumrah, time meng-order adalah masa yang sangat mengujakan..tiba-tiba..

One-of-us : u all order la apa nak makan..i belanja.
The rest : *terdiam*tekedu*tak-percaya*..u ni buat lawak ke apa? 

Mungkin ada yang tertanya, apa yang lawaknya..I cant describe that,perhaps sudah terlalu lama kami ibu-ibu tidak get some time-off seperti ini, bila bersama seperti ini, kami jadi luar kawalan..


Food was not bad. I had nasi,some had noodles,some had Vietnamese assam fish soup..ada orang itu,datang Vietnam makan fish&chips..diet agaknya...We had a marve-laugh time,did not we girls? Rasanya banyak perkara kita bual kan malam itu...I cant recall the whole story, but I pretty much percaya the girls will  recall if I say this ...

Me : The fish and chips macam tak fresh je
Somebody : Sedap je..masin..


The fun did not end there at the restaurant. Terbawa-bawa hingga ke lobby hotel. Setiap perkataan boleh sahaja dibuat bahan. Ada sahaja yang tak kena..Apa-apa pun dijadikan bahan..Bellboys di lobby pun boleh digelakkan...kesian...




*okay, gambar ter-duplicate..

As I said, the fun did not end there, di dalam elevator pun boleh sahaja 2 orang itu buat lawak membahan orang...I guess ini lah dia ertinya kawan..buruk baik digelak bersama.. :D

No comments: