Wednesday, 6 November 2013

SGN Day 2 : Benthan + Lunch Halal@Saigon + Hard Rock + Dinner + Uptown

Bismillahirahmanirahim...

Our day started as early as 8 AM Vietnam time. Taukey Ben Than masih belum gosok gigi kami sudah bersedia for a 2nd round. Datin said, "No need breakfast, kita tukar barang kita, and Eva tukar alas meja yang koyak, then kita terus berjalan to Halal@Saigon for late breakfast"

Datin melihat rombongan hanya kata "OK" harapan kedai yang dimaksudkan beberapa minit..hehehe..to me it was lah because Ive been there like each time Im in Saigon kot.

Jadinya bertapak lah kami ke sana for lunch sambil melihat-lihat kota Saigon..Perjalan agak lama kerana kami banyak berhenti untuk mengambil gambar...Seperti biasa, crossing the streets was very challenging..tetapi let me tell you something, you will not be as excited as this kalau crossing the streets in Malaysia. Hanya di Ho Chi Minh kita akan berlari sambil bergelak2 ketakutan sambil crossing the roads.Di Malaysia kalau u cross the roads sambil bergelak takut,u gila namanya..

Di Ho Chi Minh ini, ada banyak kedai kecil-kecil yang menjual barang-barang yang kalau di Malaysia, kita mungkin tak teringin nak beli atau tak perlu untuk dibeli....Bayangkan lah, I yang tak perlukan selipar pun pergi sana ter-beli juga...RM5 katanya..The girls lagi lah,membeli seperti membeli the whole shop ;p

 The weather was on our side that day...alhamdulillah..

Mee Gorang Mamak, Spring Roll Goreng , Tonkin Goreng Garlic ( 2nd & 3rd picture googled)


Happy hour. Gelak sakan until I cant recall which was what and when went wrong or of what reason pun..Ada yang gelak besar ada yang gelak tutup mulut..gelak sampai mata sepet pun ada tu...

Banyak juga yang kami bualkan during our late breakfast di sini...ada seseorang tu menceritakan bualan debatenya ...begini lah bunyinya :

seseorang : bla bla bla bla bla.....I kata..
seseorang : eh engkau la tak sedar diri...dia kata..
seseorang : ehhhhhh..patut la *** tak suka kau...I kata..

the "I kata".."Dia kata" prolonged sampai our orders came..kami yang lain mendengar luahan 'seseorang ' dengan penuh minat..hehehehe...walau apa pun 'seseorang ', kuatkan iman ye..biarlah sahaja that person memandang rendah terhadap you and your family...That kind of person selalunya hati tidak tenang and mungkin juga lonely... and will be lonely for the rest of her life..kita doa kan yang baik-baik sahaja for her.. :)

Gambar menantu-pilihan preparing her drink, I myself tak tau apa yang lawaknya..tetapi biarlah..she seems very happy menyediakan minuman..Malu hendak tuang air gula kot? Tak pun mesti tengah mengumpat ke apa ni kan? 

Sedap pula air ni..."refreshing gila doh" bak kata Fura

More pictures of us...a candid one this time ;)

"Jom la kita pergi Hard Rock, I nak beli baju for my boys.." ....Datin agak reluctant kerana tidak tahu jalan, tetapi gasakkan saje, ada live-map called "Waze"...Shelly, awat muka hang macam tu?

The famous Ho Chi Minh statue. Was along our way to the cafe pun..Datin paksa rombongan ambil gambar. This is the landmark katanya..."Nice picture kan? Tengok la siapa takde dalam gambar, kata photographer"..hahahhahah..ayat tak boleh blah!!!!Dear Shelly..hahaha..best la ayat you!!menyucuk jiwa...

Memang agak letih kami mencari Hard Rock Cafe. Bila diajukan soalan "Do you know where Hard Rock Cafe is?" to the locals, dibuat muka rock pula..ish ish..memang kesabaran.dressing office-wear bagai nak rak, tapi sepatah English pun tidak faham..Kesabaran diuji..Yes,tengok saja raut wajah menantu-pilihan kita...tu muka pandangan jauh mencari 'Hard Rock cafe' ala-ala boleh tembus dinding buildings ..

Hard Rock Cafe
39 Lê Duẩn, Bến Nghé, Ho Chi Minh City, Vietnam


At last, sampai juga at Hard Rock Saigon ni... Wah..Berpeluh-peluh ketiak tak usah dikata. Datin terasa hendak sangat lekap tisu dikedua-dua belah armpit tetapi payah la pulak nak menyelak baju..

Datin sangat teruja bila bumped into Abg Azley and family. Saw Kak Mina trying out some baby-t's..terus aku menyapa...ala-ala jejak kasih gitu...Coincidentally MAS was having a small lunch function there at Hard Rock Cafe, itu yang terserempak tu..Nasib baik Fura nak sangat pergi Hard Rock cafe..(dapat free ride back to the hotel) ;p *Thanks Abg Zaley, kasi bill to MAS je lah, will ask ayah to approve it.

I did not shop sini, Datin tak faham concept Hard Rock katanya...It is a brand? What is the history of 'Hard Rock'?...ala..orang kampung Datin ni,mana kenal erti 'Hard Rock'.....Shelly lagi lah tak tau...So the both of us duduk saje melangut at the seating area in front of the shop tu. Padahal duit tak berapa nak ada..tinggal USD100 plus je kot...hahaha...


Kak Mina & Abg Azley's 3 beautiful girls..kawan Datin memang parkinson sekejap time ambil gambar ni..ntah mengapa I wonder..hahahaha...thanx babe for this picture..love it!!

We laughed we walked we argued and we took loads of pictures 

About 40 mins or so,we then emerged the premise. To the handbag shops pula!!!!The the normal shops yang selalu I pergi. Bukan la murah macam mana pun, cuma datin suka this particular shop kerana handbags yang dijual agak berlainan kuality sikit dari yang dijual di Ben Than ...design yang ada juga tidak la nampak serabut sangat...motto datin..."biar murah asal nampak mahal"...


*memori indah di Hard Rock Cafe Ho Chi Minh : somebody terdiam bila Datin bertanya.."kenapa diet extreme?" ;p

No comments: