Thursday, 18 December 2014

The Surprise Party & the Drawing Charade Potluck Dinner

Bismillahirahmanirahim,

Fuuh..what a long title eh. This post shall comprise 2 stories pertaining to my recent weekend projetcs execution. Wah project gitu!heheh..well..I would call it that since the preparation for project #1 kicked off like since Oct or November if Im not mistaken..juggling hats between a working mom and a party planner..intoxicating but exhilarating! got what I mean..hehe..just say 'faham'..

Gladly to say, preparation for Project #2 was just a Peanut..wah belagak na bunyik nya..tapi seriously, preparation was at ease. No hiccups no worldcup..just polystyrene cups ;)

Im going to stop mumbling now....

Story #1 - The surprise party 12th Dec 2014




Short clip by me and my little sister



While having the 10 course dinner, we then surprised umi and ayah with this short film..


*again we did not food whore..lupaaaaa....so the only decent photo was this one.
Taken masa nak balik...



What an exquisite photo! Yes a small party it was indeed but with HUGE HUMONGOUS hearts. 



Story #2 : The potluck dinner - 13th Dec 2014

Alhamdulilllah although both me and Helmi were bone-tired after the surprise dinner for both umi and ayah last Friday night, we carried out juga with our small putluck dinner plan dengan my #bff last weekend!! Oh how much I love them!!Thank you husband honey for mucking in and got on with it! Love you to bits!

Not to babble so much kang muntah pulak..so here goes..some pics to summarize how the party went..

Walaupun my house tak berapa complete langsung, dengan kerusi curtain tak siap bagai, my friends sudi jugak datang bertandang... terharu dato Helmi!!! 


Apa2 hal gambar kumpulan harus ye..haha..gambar kumpulan sangat!!!Aww..



Menu for the night :

1. Nasi lemak kecik
2. Ayam garlic & herbs bakar
3. Sate ayam & daging 
4. Cheesetart & brownies 
5. Creampuff 
6. Fruit Cocktail and sayuran seperti gambar di atas...

Nampak sikit kan...tapi jangan gila 200 cucuk sate okay!!!Tapi the night bukan lah semata-mata makan melantak saje..selingan seperti sesi mengadu, sesi cerita hantu, sesi planning melancong, dan sesi mengadu tentang staff diselitkan juga..bukan apa, sekadar berkongsi frustration... ;p 


Tengok je lah muka member..sampai blur-blur gambar dia menceritakan hal kerja..mak buyong kita pun turut terasa..

The night continued macam luar biasa..hahha..luar biasa tau ..sebab apa? Sebab masing-masing gelakkan masing-masing punya drawings in the charade game ;p



Siap lat ta li lat la li tamplom siapa to go first...haha..semangat!! Eva serious u missed the fun babe!!


Kau tengok je la si Jue semangat gelakkan team boys..mentang-mentang turn dia belum lagi...


Our lovely friend Fura memang pemalu sikit..ala-ala perempuan melayu terakhir gitu (ye ke? hahah) ..dari berdiri sampai ke bersimpuh, we all tak dapat teka-teka apa yang dia nak draw pun...hahaha..last skali apa eh? I lupa..



Amboi amboi..seronok kau ye! Malam tido luar tau... ;p


He posed for the camera!!!Such a cutey pie!!muuuahhh..aunty nak kiss kuat-kuat dia nangis...hehehe


Kalau tak pasal kereta..pasal racing..kalau tak pasal racing..pasal kereta..


I think I should install some sound proof material in my courtyard lah...budak baru 7 orang kot..riuh macam kat sekolah rendah..mak aih..Dahlia tu senyum ada makna tu..after the party Papa jumpa orang lidi kat wall luar tu..

Dalam rumah drawings luar rumah drawings..lets see if you can figure out some of the drawings by us adults...muahahah...




Ok I admit..we girls memang masuk longkang at drawings...just look at that..teh tarik the movie lah!! hehehe..

And walaupun lubang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku and the victory was on the boys side that night, tetapi kemenangan dicapai sampai gitu sekali...tengok Shahril tu kena marah dengan cikgu!!


There were hard times jugak for the boys ...bukan the gilrs saje yang tergaru-garu how to draw...
these shots proves it..


Orang lain pikir garu kepala, anak Jue pikir garu bumbum memikiorkan apa lak pakcik helmi lukis kecik sangat...

Ada tu ha anak sendiri pun sampai terangkat baju figuring out apa la ayah dia duk lukis..

oh and oh hubby Shelly, first time garu kepala how to draw!!Yesssss...kita menang!!!.. 


I rasa I tak akan jemu looking at pics of us.. ;') 


Yes, kalau dah watsapp pun we all boleh gelak sorang2 chatting, ini kan pula bila dah berjumpa kan..adeh Eva..we all rindu la u...


Darlings dunia akhirat insyaAllah . Thank you ladies for the accompany. Lain kali kita buat lagi..EVA and ZUE dont miss it this time!!  ;)





Friday, 5 December 2014

Dahlia's cooking class with MPH

Bismillahirahmanirahim...

This is going to be a very quick post (I hope - Im having a chat-meeting with Apple later..sempat je tulis post to share out this event dengan u all kan...baik tak i?hahahah)

Just minutes ago, I received a confirmation from MPH on the enrollment of this kids cooking workshop.

Nothing fancy on the price compared to the experience that Dahlia will gain.. only RM35/child.

The seats are still available as of this morning. So if you are interested to join the fun, do check 'em out.

No fuss about that "Exclusively for MRC  Junior member"...if you are not, becoming a member is just a click away and it is without any cost ;)

So hurry up parents!!! Jom tengok anak-anak kita buat pie!






Sekian.. :) InsyaAllah kita jumpa at the workshop eh...tegur la I nanti ok sambil cakap.."I register workshop ni after baca blog u tau..."...hahhaha...perasan!!!but seriously...jom!!!




Monday, 24 November 2014

Bila puasa tiba-tiba terlebih rajin ;)

Bismillahirahmanirahim...

Ive been drafting this post since the early days of puasa..oooooo mak aiii..lama nya..sekarang baru edit sikit2 and published...nampak sangat semangat tapi lupa..hahah..seronok masak ni sebenarnya kalau ada orang jenis pamakan...and seronok kemain bila tengok helmi punya perut dah naik sikit lately!!!satu accomplishment for me okay!!

Memang admit gila, Im not a perfect cook, sometimes menjadi, sometimes the results deviated rasa nak hempok-hempok batu lesung tu..tipu la..ada lagi waras takut kang rosak lak lantai...

These trials were not for fame, tetapi sebagai memori untuk diri sendiri (*betapa rajinnya lahai diri ini di bulan puasa ini okay....)..

Im sure one day while Im reading this post, Ill be reminiscing the feeling beriya masak dengan kesibukan Dahlia mintak dukung lagi...adeh.....

Or I'll be smiling mengenang how I had 'used' the "Happy Feet II" for so many times to distract her from the kitchen...Syukur Alhamdulillah, Allah telah beri I perasaan yang sangat teruja untuk menjalani puasa pada tahun ini..semangat ni tau!!

Berkobar-kobar perasaan untuk berpuasa as perfect as possible..to prepare makan minum sama,untuk solat tarawih sebanyak malam yang mungkin..untuk membaca al-quran sebanyak yang mungkin , and macam-macam lagi lah kirenya.. Im sure you all were too jugak kan...Well,bukankah segalanya yang si isteri lakukan adalah dengan harapan kita to gain keredhaan Allah swt dan suami..

So here goes, carca marba yang dihidangkan bila diri terlebih rajin di bulan puasa 2014..siap tulis tahun rajin lagi..hentam saje lah......

Appertzer :  Mushroom Scones + Vietnamese Popia ; Main : Nasi Goreng Belacan ; Dessert : Ubi Jepun rebus 

Mushroom Scones

Appetizer : Mushroom Soup + Scones ; Main : Mushroom and beef + olive Spaghetti  ; Dessert: Raspberry Jelly 

Mini strawberry tart

Nasi pelangi terlebih yang sangat colourful + Daging masak hitam + Umi's chicken curry + Abah's acar buah



Wednesday, 19 November 2014

Perempuan gila pun nak

Bismillahirahmanirahim...

Title yang agak cheapskate ...mind me la ya...I cannot think of a better expression of the post Im about to write..i got this story attached from the FB..it reads...



fiction ke non-fiction ke, agak nak teriak juga la I bila baca ni kan..sayang nya laki dia kat bini dia yang Allah lindung dengan memberi buta..seronok nya lahai masing-masing pandai jaga hati..siap sarungkan kasut lagik!!!Cinderella sangat!!! Banyak pahala couple suami isteri ni..insyaAllah...perempuan mana tak nak kan?perempuan gila pun nak okay....

However, Im so enraged by this horrendous news about that husband yang cheated on his wife sebab of her fetid bo....adoiiiii makk...terlalu evil!!!I tak la baca kes tu sampai habis pun, baca headlines kat FB je..itu pun sudah kembang-kembang hidung naik bara kefemininan gua!...what an excuse kot ye pun terkinja nak nikah lain!!

Memang ada dalam Islam cara keluar dari perkahwinan kan...Allah swt dah ajar  pun..kalau tak suka tak serasi, dah tak suka bau busuk tu, dah tak tahan sangat dah...just proceed dengan judicial separation je la...bukan tiada the word 'CERAI' pun dalam Islam..cuma cerai peacefully lah..and Allah swt pun ada ajar supaya menjaga aib orang...pernah jugak kau tidur peluk dangan dia yang kau panggil busuk tu  kan...tak baiknya la hai cakap bini busuk macam tu..

Sekarang nampak tak kuasa Allah swt? Sekarang satu malaya tau kebusukan kau sebab buat statement macam tu. Bila mengata / gelak pasal orang lain, musibah yang timpa diri tu lagi teruk dari apa yang diperkatakan dulu kan? Sendiri rasa segan dan malu la ye pada orang yang awak mengata tu...

Yes, *kembang hidung tak habis* I avow to the reality yang ramai wives out there yang selekeh, busuk,serabai after marriage, nak nak nya kalau handle budak sebanyak dua tiga bus rombongan cik kiah..aingat we all tak nak ke selalu cantik2..selalu wangi2 macam masa time dating-dating dulu..perempuan gila pun nak ok!

kalau boleh we all tak nak pun jari-jari bau bawang..tak nak pun kuning-kuning kena kunyit nak goreng 2 3 ekor ikan kembung kasi laki  makan..ingat isteri-isteri tak nak jadi macam datin2 je ke? duduk2 layan spa n mani pedi???!? Sangat I sensitip hal2 macam ni!!.. .perempuan gila pun nak cantik2 and wangi2 tau..cuma tak de chance je!!

Sejak kecil memang I asyik dengar cerita bini2 kena buli dengan laki..baik dari kes nenek, ke kes sedara mara, ke kes kawan2...sedih..sebab banyak lelaki yang macam ni sejak dulu lagi..katanya 'im a muslim'...tapi muslim tang nak nikah and nak hari raya je...lain2 hal tak beriya pun hal muslimnya!!! amanah nabi tak plak diikutnya!!! tapi sibuk kata quota suami ada 3 lagi!!!! Perempuan gila pun boleh marah okay!!!

Nota : Marah pun adalah sejenis nikmat ..so boleh la marah....lets marah ramai-ramai..hehehe..tapi control la eh..

Anyhow....bak kata pepatah..."apa yang kita kejar adalah hak akhirat,bukan hak dunia"..pepatah ke ni? faham2 je la..

So, to para wives yang kena buli mentally, emotionally, I suggest kita lihat nikmat Allah yang lain supaya kita tak too occupied or hold on to those yang buat kita sakit jiwa lantas tak dapat apa2 pahala pun...Tiada ujian yang Allah bagi selain Dia tahu kita boleh tanggung..




I have another story about a man who truly sees the beauty of his wife...hanya hamba Allah yang bersyukur sahaja boleh nampak...PLEASE READ ESPECIALLY THOSE YANG BERGELAR "HUSBAND"..Fahd Pahdepie

p/s : Papa if you r reading this, kalau ada rezeki lebih lets take some photos macam ni boleh eh?  ;p

Sharing some faces of hamba-hamba Allah swt yang sentiasa sangat perlukan HIS perlindungan...ingat, perlindungNYA comes from many aspects and for many reasons..kita je yang tak tahu what it will be...



Makan kuih lapis sebab itu je satu-satu kuih yang colour pink pagi tu....


Breakfast at Tiffany NOT...  Berangan! :pOnde-Onde Citta Mall saje pagi sabtu tu...
*adoi muka mami bulat sungguh, bad tudung day kot..hahaha*



Budak manja dengan Papa dia tapi garang dengan Papa dia jugak...sampai Mami pun jadi garang dengan dia ..and garang kat papa jugak...hahaha..nasib baik la laki jenis sabar dengan bini..
I love you so much Dahlia ...and Papa too of coz...


Monday, 20 October 2014

Dahlia's First School Concert

Bismillahirahmanirahim....

When I first saw  the agenda for "19th October 2014"  in the school's yearly plan, I was all excited about it. And yesterday when the day finally comes, it brought tears to my eyes...hehehe..padahal anak orang lain yang performed dulu...hehehe..dont ask how..somehow...*proud*


Us before entering the auditorium. My always-be-my-baby girl in her white pixie costume with her pink handbag ;)


The view from our last row ;) Last or first we liked it there...ample leg area!!


Hehehe..sebab we all duduk kerusi ni... ;p 

Alhamdulillah we arrived an hour earlier...not only the parking lots were left with few but the hall was almost fullhouse too!!Jadi duduk la melangut mengumpat dulu...


The event started at 10.00 am that morning with a muti-language introduction by these little cuties taking turns on the mic..seriously the scripts were a long one for a 5-6 yo...good memory you have there girls!!


Concert performance by the classes...



Here are some of the adorable photos captured on that day....

Bonjour Scene  ( at the village)



Little Belle in blue


The children were having fun performing :)   

Beauty & the Beast Scene ( In the castle) 


"Be Our Guest"  


Me and my mom laughed our hearts out through out this song..dearly because of that adorable big size girl yang could not stop scratching her 'bum-bum'..siap selak her fluffy dress and garu..like 4-5 times okayyy.......hehehehe...maybe the stockings were uncomfortable...my dear, seriously you made my day ..hugssss... :')


The prince met the witch who then turned him into this funny beast...


One of their teacher with his role as the Beast 


Wow...our little Belle has now grown a little taller and woah prince!...terkopak ketiak aiii... ;p


Peter Pan Never Land Scene




The little fairies in white!!! ENCHANTING!!!! Thats my little baby on the stage!!! :')


It was as if she was looking at the camera kan..walhal we all duduk nuuuunnn jauh at the top seated area nun...remember....


Looking not-so-her (that girly ala-ala sweet) with that flying movement hands...again..we were laughing and thrilled at the same time..bukan apa..sebab tak sangka she would participate without any hiccups...knowing her mood..she would either not cooperate at all or over-cooperative...hehhehe...my goodness dahlia..Papa and I are so proud of you!!!Alhamdulillah...


"Muka yang senyum sikit" , mr husband observed


I wonder, siapa la dia duk tengok situ...perhaps the video-cameraman..harap nya banyak la her pics in the the CD nanti 
*CD purchased from school upon order



And back she goes to the back stage making way for Peter Pan and friends..:') hehehhe...she was the only one walking with that flying hands :p hehehhe..OVER anak mak! Muahhhhhh....bulat!!




Beautiful stage set


See how exhilarated they were ...happy saje menari tergedik sana sini..captivating sungguh thier performances ...ada yang terlebih lompat..ada yang out of the move terus..syok sendri...ada yang terjatuh..tersepak mic pun ada...heheh..such a momento!


Arabian Nights Scene



They wrapped the day up with a nice special "Frozen" performance and this whole family picture!!


RKBJ with their kids!!!

Smaller picture sebab kalau besar nanti pipi mami nampak tembam sangat ;p

It was almost noon by the time the event finished...and since the concert was held there at the Dewan Sivik MBPJ...apa lagi,drive out a little bit and to...Nasi Kandar Zainul kita!!!




So there, our day on Dahlia's first concert day.

REAL Kids Plus Bukit Jelutong Annual Concert 2014
Date : 19th October 2014
Venue : Dewan Sivik MBPJ

Before I end this post, I would like to congratulate all the teachers and associates of the school who have worked and prepared well for this event. Its not an easy task to train KIDS with all the scripts, the steps , and the movement and so forth ..ITS NOT EASY...but you all made it through!!Two thumbs up!!!

For those aunties who sarcastically criticized saying that the event was a 'failure', mind you makcik, who are you to say that at all!This event is to loosen up the mind bukan to show off kebijaksanaan apakan lagi kemewahan..

What ever you say makcik,I doakan you dapat hidayah so that you are able to feel being in the teacher's shoes. Anyhow, Im sure the rest of the audience had fun and proud watching their kids and grand kids performed up there..


...after all its not all about being perfect, its all about just doing it!Capisce? :)...