Wednesday, 2 December 2015

2nd Confinement : My post natal massage preparation

Bismillahirahmanirahim




Pretty panic juga bila my previously makcik urut replied that she is now not so fit to urut. Dah tak kuat tangan katanya. I would understand sebab if Im not mistaken she was diagnosed with breast cancer last couple of years..Allahuakbar...But alhamdulillah she has recovered from it but the follow up stories I tak berapa tahu...semoga cik ruby sihat..amin..

So there goes my best makcik urut :(

With that bermula la I to scout for other mak urut...padan muka I juga.. mostly are fully booked..almost give up tapi alhamdulillah ada one yg ada slot lagi..yang dekat di mata rupanya... ;)

Not sure how sedap the urut pantang would be like but Ive secured a package dengan "Adruja Post Natal Care & Wellness Center" albeit the cost incured is like hmmmmmmmmmmmmm..*lama tarik nafas ni sambil kembang hidung kira duit dalam tabung* .You may refer to the pricing list on their webpage 

Anyhowwwww....before i end this post, here are what we are paying for..

Basically all packages include these cuma the number of times yang differentiate ur package price.

1. Urutan Pantang x n
2. Rawatan Bertungku x n
3. Berbarut x n
4. Mandian Daun/rempah x n
5. Rawatan bayi x n
6. Rawatan Bertasak x n
7. Param/Pilis (atas permintaan) x n

PERCUMA n kali LULUR & n kali RAWATAN BERTANGAS



I memang berserah sahaja ni with this choice..."warisan bidan dahulukala" is their tag line but
Yang maha memulihkan hanya lah Allah s.w.t :)


Selamat berpantang to me ;)

Monday, 30 November 2015

2nd Confinement : Guide to make red date tea

Bismillahirahmanirahim..

Last entry was in March..reason? Malas due to office work and the morning sickness yang bukan sahaja in the morning,but all day round for the whole term..well almost... Anyway all those will be lifted off my shoulders soon insyaAllah ;)

My EDD is approaching soon..and its a YIPPIE for me because....my last day for my maternity leave will also be my last day in the corporate world. Words cannot describe how happy this make me feel.

A decision I made without much hustle in mind..Alhamdulillah dengan percaturan and rezeki Allah..

:) Dont know how I will be handling the days nanti..but I have no doubt coz Im putting my full trust in Allah s.w.t...I know He will help us through..emotionally and mentally and financially...ameen...

So back to my confinement preparation.Nothing much indeed. Barang-barang guna semula sahaja from Dahlia's barang. We just top up on the consumables sahaja..Other than that, isnyaAllah cukup.

Now,this first entry I nak share to myself about "Guide to make red date tea"

Memang sedap. Dulu masa 1st pantang, my mom yang selalu buatkan this drink..I like.For this 2nd pantang,semua try buat sendiri..insyaAllah.

Brief  about these herbs : READ HERE

So last Sunday, I went to Eu Yan Sang Taipan,USJ and bought these.

       

Wolfberry / Qi Zi Wang                                            Dry Longan / Shen Shai Yuan Rou
500 gm = RM47.70                                                    200 gm = RM15


       

   Red Dates                                                                  Codonopsis Root / Dang Shen
   500 gm = RM33.92                                                   250 gm = RM62.50


I found a page yang share out the recipe.but He is using more herb types...as for me, I'll just use what ever I have cukup insyaAllah.. After all, Im also taking the Malay herbs (jamu) supplement.


Source : http://incomingincomingbaby.blogspot.my/

Note: Prices shown in his pictures are year 2012 prices ya..
Picture from http://incomingincomingbaby.blogspot.my/

Picture from http://incomingincomingbaby.blogspot.my/


Ada few recipe shared from that blog, I simplified them all to below. Harap bermanfaat to all mommies and daddies too :)

Recipe A
Step 1: 7 red dates and 7 black dates in a porcelain pot
Step 2: 2 litre of water. Once water is boiling, the drink is ready

Recipe B: 5 days after delivery,to be consumed once every 2 days
Same steps. More ingredients.
Red Date x 5
Black Date x 8
Dry Longan x 5

Recipe C: 7 days after delivery, once a day
Same steps. More ingredients.
Red Date x 5
Black Date x 9
Chinese Yam x 14
Wolfberry x 7
Codonopsis Root x 1

Recipe D: 10 days after delivery, everyday
Same steps. More ingredients.
Red Date x 8
Black Date x 8
Dry Longan x 8
Wolfberry x 10
Codonopsis Root x 1

*Add more longan to have sweet taste


Be safe and happy berpantang sendiri !

Will share out more stuff about my pantang-sendiri journey insyAllah.




Friday, 27 March 2015

Hilang Kereta Dapat Kereta

Bismillahirahmanirahim,

Ya Allah..sesungguhnya apa yang terjadi adalah yang terbaik dimana aku tidak mengetahuinya..sesungguhnya Engkau lah Maha Mengetahui dan Maha Penyayang...

I ni lately, bila ada certain event or certain incident je yang rasa rajin sikit to update/share kat blog ni. La ni, kes kereta hilang last 12th March 2015..after 4 years plus guna..

Serious I was like terdiam bila I realized my car dah takde at where I parked my car that morning..terdiam yang rasa macam nak tido tu..hahahah..boleh??? Nobita sangat!

Ya Allah, memang tak tau apa perasaan petang tu. Takut pun tak. Risau pun tak. Sedih pun tak. Happy pun tak..memang perasaan-less!!

Ntah kenapa..masa tu cuma fikir "Allah knows best", "Allah nak bagi yang lebih baik", "Ni rezeki I"..maybe disebabkan itu I was not panic at all..I love Allah so much...

Aside of that duk terpikir juga macam mana nak pi amik anak dara kat sekolah..Ya Allah, nasib baik my parents are around (in KL)..My dad went to fetch her up..Nasib baik office atuk pun near by
(Subang airport to Bukit Jelutong, about 30 mins drive)

*oh ya..terpikir gak.."civic hilang takpe..tp alahai sayangnya stroller dalam kereta hilang.."..hamboi berlagak sangat bunyiknya kan..macam la kaya sangat!

The procedures of 'what-to-do' kalau kereta hilang ni tidak la susah mana pun...simple..tetapi dont expect the case to be closed esok lusa lah..kenyip mata kuat mana kat abam police or abam insurance pun tak akan secepat itu..

Step 1 - Lodge a police report  - 12th March 2015
As for me, hilang nya di area Glenmarie,Shah Alam, hence, I need to lodge di police station Shah Alam Seksyen 9 ( Up ahead sikit from the Corncord Shah Alam Hotel)

*Hilang kereta di area Glenmarie Hicom Industrial Park. Facing the main road. Opposite Shell station. High traffic area..bukan tempat gelap2 belakang buildings etc.

Bila no giliran tiba, cerita la segala apa to the police officer and get the printed report.

Then, sila berjumpa dengan sarjan assigned on your case. I dapat sarjan Rosnah Abd Samad dari Jabatan Siasatan Jenayah, IPPD Shah Alam...Jangan main-main, I jadi tergugup tau bila kena interview dengan dia petang tu..macam aku plak pencurinya.. :p

Heheh, but she was nice..tidak perlu takut ya..

Step 2 - Payment of RM2 imposed untuk apa Im not sure.. - 13th March 2015
Esoknya, after I dah buat police report , and interviewed by the Sarjan in charged of my case, I need to make a RM2 payment to the "Balai Polis Bukit Jelutong". (Not this building I mentioned dekat Seksyen 9 ni yer...) * yes, a bit ke hulu ke hilir macam bola just to make this RM2 payment. ~sigh

Step 3 - Hand over the insurance claim form - 13th March 2015
Seperti yang telah dipesan oleh orang ramai, claim form insurance ini, kami submit by-hand ke HQ Etiqa terus. Documents/Stuff needed by the insurance company are:

    1 - Copy of IC
    2 - Copy of driving licence
    3 - Original geran kereta
    4-  Original car keys
    5 - Copy of the police report



Step 4 - Interview with the adjuster - 27th March 2015
Kena ada appointment dulu ya..bukan dan2 tu dapat interview..Adjuster ini agent insurance yang akan come out with the report bagi pihak Etiqa..Dia akan buat karangan tentang apa yang terjadi and some Q&A session sikit lah..

Adjuster akan write down all the particulars and akan provide kita dengan "surat mohon keputusan kes" untuk diberikan kepada pegawai (sarjan) yang bertugas for our case.

Alhamdulillah encik adjuster tadi was a nice guy. En Vasu namanya. dari Jaya Adjusters Sdn. Bhd

Contoh sekarang ni, after semua report / statement taken, dalam mid of April nanti I akan call police to ask for the progress dan tanya bila agak2 release letter akan dikeluarkan.

Katakan police called dan sah kan kereta hilang, baru kita submit the surat mohon, dan in return, the police will provide the "surat keputusan"

This 'surat keputusan' is then to be brought directly to the insurance officer incharged. In my case Pn Haslinda bt Abdullah from Motor Non-Franchise Own Damage Technical Assessor (Central Regions)

Bila dah submit to Etiqa, di sini la kita kena selalu follow up. Berdoa pada Allah supaya segala urusan dipercepatkan dan disenangkan..

Step 5 - Tunggu itu sabar dan sabar adalah separuh daripada iman

Yes....ini lah yang lama...I heard some says 3 -6 months...ada yang sampai setahun..serious sakit jiwa sebab I still have to pay the monthly installment..*nangissssss*

Tapi kami dah confrmed bank payment tak pernah ada masalah, cantik setiap bulan..hopefully this case should be very smooth la..itu lah harap-harap nya..doakan kami ye readers :')

Tadi En.Vasu cuma tegur road  tax lambat 2 hari for renewal..tapi dia kata 2 hari ok..jangan seminggu ..nanti Etiqa akan question...lagi pun for the rest of the renewal cantik katanya...*fuuhhhh

Memang on the incident day and few days afer, kepala rasa macam empty sekejap..macam too many stuff to plan in a very short time...

Dengan nak buat curtain rumah, dengan nak tanam rumput, dengan nak furnish the house lagi,dengan plan nak berjalan lagi *tarik nafas dalam2*

...bila dugaan hilang kereta ni, nak kena re-calculate balik budget semua..dah la GST is approaching...serious rushing sungguh beli kereta..dengan nak tunggu loan approval dari bank lagi..
:( ... *stress sekejap*

tetapi kami redha...memang masih boleh senyum :)

Allah Maha mengetahui kan..dan setiap yang berlaku ada hikmah nya..dapat juga la merasa kereta idaman kan....kalau tak, tak de alasan pula nak beli kereta baru...huhuhu..boleh?!??!

Alhamdulillah segalanya ada hikmah..hilang satu kereta, insyaAllah akan ada dua kereta menyusul..
*senyum sampai ke mata neh*

Allah Maha Mengetahui dan setiap rancanganNya adalah yang terbaik..

So pada sesiapa di luar sana yang mendapat dugaan dari segi apa pun...just TRUST in HIM..Percaya lah..tak perlu gelabah menangis sakit kepala bagai...keep it calm..

ingat Allah..ada la benda yang dia nak bagi kita tu..tak duit, tak harta, maybe the unseen :)

dan ingat dugaan Nabi s.a.w. ....lagi teruk dari apa yang kita dapat hari ni.. :')


Tips apa-apa

1. Apa - apa hal pun report polis. Sebab mana tau pencuri guna kereta kita untuk buat benda bukan-bukan ke..nanti kita yang kena sebab kereta nama kita..

2. Apa - apa pun do extra lock..paddle lock, streering lock...kalau nak letak alarm rumah pun letak la..sebab I letak paddle lock yang "baling kat anjing pun mati tu pun" dia boleh bawa lari kereta..

3. Apa - apa pun jangan tinggalkan surat-surat alamat rumah or office or apa-apa nota yang ada samar-samar alamat rumah...

4. Apa - apa pun kunci rumah bawa sekali dalam handbag..

5. Apa - apa pun buat la clean installment payment..bayar on time, biar cantik setiap bulan

6. Apa - apa pun , renew la road tax and insurance sebelum tarikh luput..kasi cantik sikit dates dekat geran tu..

7. Apa - apa pun..redha la dengan ujian Allah :)

Harta dunia ini tiada nilai pun...


Gambar sekadar kenangan